ALCATRAZ HARD ROCK & METAL FESTIVAL – 13 EN 14 AUGUSTUS 2016

De negende editie van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival gaat voor de tweede keer op rij door op het terrein van het sportcentrum de Lange Munte. Opnieuw kan de organisatie terugblikken op een uiterst succesvolle editie. Dag twee, met Twisted Sister’s laatste Europese show ooit, telt men ongeveer 15000 metalheads op de ‘weide’ wat een heus record is! Bovendien blijken de weergoden goed gezind en straalt de zon twee dagen lang met temperaturen boven de twintig graden.

Het podium is verplaatst met als enig nadeel dat bands die in de namiddag hun ding doen de zon recht in de ogen kijken. Nieuw dit jaar is El Presidio, een heuse rockbar, waar diverse geestesrijke dranken in een echt glas geserveerd worden. Verder is er voldoende keuze om de honger te stillen waarbij de vegetariër niet uit de boot valt. De look van het festival is gewoon subliem. Je waant je echt een ‘inmate’ in de Alcatraz ‘prison’. Verder zijn ook de vele standjes met tshirts, collector’s items, cd’s en andere leuke hebbedingetjes in overvloed aanwezig. De signeersessies lokken heel wat headbangers en de houders van een combi of vip ticket krijgen een Officer Nice in de vorm van een bobble head aangeboden. Enig minpunt is dat mensen met een handicap of rockers die minder mobiel zijn een bijzonder lange en moeilijke weg moeten afleggen om hun natuurlijke behoefte tot een goed eind te brengen. Verder niets dan lof voor een uitstekend georganiseerd festival!

De Zweedse meiden van Thundermother krijgen de eer en moeilijke taak om het Alcatraz Hard Rock & Metal festival 2016 te openen en kwijten zich bijzonder goed van deze taak. Kwart voor elf is voor een hardrockminnend publiek een ongoddellijk uur maar Clare Cunningham en de rest van de band zetten een stevige rock and roll set neer! De referentie naar AC/DC is niet ver te zoeken maar ze krijgen zo vroeg toch al heel wat, vooral mannelijke metalheads in beweging.

Metal Church krijgt amper veertig minuten toegewezen en volgens commentaren op de sociale media blijkt dit voor een band met deze status veel te kort. Als organisator moet je nu eenmaal keuzes maken en wellicht is die dan ook gegrond. Gemakkelijk is het blijkbaar nooit.

Het instituut Metal Church uit San Francisco (Alcatraz Prison weet je wel) herinneren we ons vooral van het magistrale debuut, een mix van trash met een knipoog naar de New Wave of British Heavy Metal. Oprichter Kurdt Vanderhoof bevestigt in april 2015 dat vocalist Mike Howe na een afwezigheid van 21 jaar terug de plaats achter de microfoon inneemt. Geen verkeerde beslissing want de kortgeknipte man beschikt over een fenomenaal stemgeluid. Oude en nieuwe songs worden vloeiend en strak uitgevoerd en voor velen is dit al het eerste hoogtepunt van de eerste festivaldag. 

Een wat vreemde eend in de bijt is de vier man sterke formatie The Answer uit Noord Ierland. Oprichter en gitarist Paul Mahon ziet zijn band door het gerenommeerde Britse magazine Classic Rock in 2005 verkozen worden tot ‘Best New Band’. The Answer opent voor bands als AC/DC, Aerosmith, Paul Rodgers en Whitesnake en hun op blues geïnspireerde hard rock valt wereldwijd in goede aarde. Ook het Alcatraz publiek geniet duidelijk van de energieke set.

De adepten van doom metal kunnen zich vervolgens drie kwartier lang vergrijpen aan de Zweedse band Candlemass. Bassist en oprichter Leif Edling recruteert in 2012 vriend  en zanger Mats Levén, die we kennen van onder andere Therion en Yngie Malmsteen. De kracht waarmee Levén zijn zangpartijen de weide instuurt, tillen de Candlemass songs naar een hoger niveau waarbij de nadruk op de eerste drie albums ligt. Ijzersterke en memorabele prestatie van Edling & co!

Nog meer Zweeds geweld op het ronduit prachtige Alcatraz podium en dit in de vorm van het clowneske Avatar. De band staat voor de tweede keer op de affiche en is heel populair in België en in het Kortrijkse in het bijzonder door middel van een aantal passages in de Kreun en op de grote markt. De in circuskostuums geklede muzikanten zetten een ijzersterke set neer maar het is toch vooral frontman en brulbroei van dienst Johannes Eckerström die de meeste aandacht naar zich toetrekt. De band brengt een energieke set met als hoogtepunt de meezinger ‘Hail the apocalypse’. De band evolueert in amper enkele jaren tijd tot een heuse publiekstrekker. Bovendien steken enkele nummers van het recente ‘Feathers and flesh’ in de set en tonen ze een andere zijde van hun muzikale talent! Hoogtepunt nummer twee…

Triptykon met boegbeeld Tom G Warrior, tegenwoordig Thomas Gabriel Fischer, slaagt er in om met zijn band de donkere mix gothic, black en death metal over het veld te blazen. De Zwitser die in een ver verleden bands als Celtic Frost en Hellhammer op de kaart plaatst, brengt met zijn project vooral nummers uit de catalogus van eerstgenoemde cultband. Jammer genoeg kunnen de omgekeerde kruisen en de tomeloze inzet het aanwezige publiek niet helemaal overtuigen. Wellicht hoort dit soort muziek eerder thuis in een donkere zaal met een aanvangstijd zo rond middernacht. Gemiste kans wellicht!

Anthrax, trash legende bij uitstek is terug. De band die sedert de terugkeer van Joey Belladonna terug onder de noemer ‘One of the Big Four’ valt, zet een heel energieke set neer mede dankzij de voortreffelijke prestatie van Belladonna. De set bevat geen verrassingen. De New Yorkse trashers putten uit de recente cd ‘For all kings’ en wisselen af met hoogtepunten uit hun roemrijke loopbaan. ‘Caught in a mosh’ en ‘Antisocial’ daveren uit de speakers en krijgen veel bijval op het terrein. De eerste echte moshpits zijn dan ook een feit! Enig minpunt is dat de setlist weing verschilt van deze op andere festivals in Europa. Anthrax is back!

Ministry is zowaar de tweede vreemde eend in de bijt. De excentrieke bandleider Al Jourgenson is geen toonbeeld voor Vogue magazine en met zijn industrial metal gedrenkt in een electronisch sausje bereikt hij niet het brede publiek. Jourgenson wordt gezien als de grondlegger van de industrial metal maar de vele wissels binnenin de band en drugsverslaving werpen een schaduw op zijn loopbaan. Vandaag staat de band echter op scherp. Er wordt geput uit de beste albums en dat is voldoende om een glimlach op het gezicht te toveren van de echte fan!

Airbourne is in the house! De nummer één AC/DC kloon verovert de laatste jaren heel wat hardrock zieltjes en is daarmee ook de live act bij uitstek! Eveneens uit Australië afkomstig is de band duidelijk beïnvloed door hun landgenoten en blinken dus niet uit in originaliteit. Zelfs op het vlak van song lyrics zijn er raakpunten waarbij onderwerpen als vrouwen en drank niet geschuwd worden…maar het blijft fun! Toch zijn deze Australische rockers razend populair in onze contreien. De energie en het spelplezier druipen letterlijk en figuurlijk van hun bezwete lijven. Zanger slash gitarist Joey O’Keeffe brengt zelfs een blitzbezoek aan het podium voor de rockers ‘on wheels’. Muzikaal hoogstaand of niet, voor of tegen…als je als organisatie Airbourne programmeert dan is ambiance verzekerd!

Here’s a song for ya! Whitesnake is zowaar de enig echte classic rock band op het Alcatraz festival! In het kader van hun Greatest Hits tour speelt de band zijn laatste optreden op het Europese continent. Grote vraag is of David Coverdale goed bij stem is. De laatste tien jaar zit behoorlijk wat sleet op DC’s stembanden en dit is duidelijk merkbaar. Het vermoeden wordt bevestigd want de oude rocker krast  als nooit voorheen. Gelukkig is de ex-Deep Purple zanger een echte professional en kent hij de truken van het vak. De microfoon wordt regelmatig weggetrokken wanneer een schreeuw niet zou klinken zoals het moet. Bovendien start de set vijf minuten te laat en kunnen beide gitaristen, bassist en drummer hun kunsten vertonen. Uiteindelijk rest niet veel tijd voor DC om toch nog te bewijzen wat hij waard is. Nummers als ‘Fool for your loving’, ‘Love ain’t no stranger’, ‘Slide it in’, ‘Here I go again’ en ‘Still of the night’ worden dankzij het charisma van de legendarische zanger toch luidkeels meegebruld. Uiteindelijk toch nog een geslaagd optreden maar misschien moet deze zestiger toch serieus nadenken om de handdoek in de ring te gooien en op een welverdiend pensioen te gaan!

Headliner voor vanavond is het Nederlandse Within Temptation, na Nightwish alweer een female fronted metal band. De metal is de laatste jaren meer en meer doordrenkt met pop invloeden en dat is live duidelijk hoorbaar. Zoals steeds is het podium mooi aangekleed en voorzien van grote videoschermen. Sharon zingt nog steeds de sterren uit de hemel en de rest van de band staat in voor een meer dan solide sound.Ieder album komt aan bod maar opmerkelijk is de Black Sabbath cover die bijna onherkenbaar maar in WT jasje gestopt. Wellicht wil Within Temptation het hoofdzakelijk hard metalen publiek middels deze unieke cover toch overtuigen!

PICTURES COPYRIGHT GUNTHER MOENS

 

REPORT COPYRIGHT FT